Kaffe – når det er bedst

Immagini-212
Man bliver spurgt om så meget. Også om kaffe. Heldigvis er der en stigende interesse omkring kaffe. Mange køber Nespressokapsler. Som tænk of test skriver: “Det er dyrt. Til gengæld smager det ikke ret godt.” Det er faktisk ikke så dyrt med rigtig espressomaskine. Jeg har regnet på det. ca 2,60 kr.pr. kop DOBBELT espresso. (16 gram bønner, kilopris 165kr.). Men man betaler for maskinen. På sigt jævner det sig, de holder længe. Vores er ca. otte år gammel. Så kigger man udelukkende på økonomi er det ikke dumt. Mht. smagen er der ingen tvivl. Så er det det hele værd!!

Der er mange ting at tænke på ved køb af maskine. Skal den være manuel eller automatisk, dobbelt eller enkelkeddel, retro eller moderne g så er der det med størrelsen. De kan fylde en del.

  • Mine overvejelser gik på IKKE at købe en retromaskine. Den ER jo ikke gammel. Så jeg synes det er lidt forlorent det der retrolook. De fleste af dem er også enkelkedlede.
  • Den skal være nem at bruge. Jeg valgte en semiautomatisk med to kedler. Steam/bryg. Vi kan steame samtidig med at vi brygger.
  • Small footprint. Vores køkken er lille. Den må ikke fylde alverden. (b x d x h) 27 x 31,5 x 36 cm. Den rummer 3 liter vand i tanken. Den nye her er lidt større og en del højere.

Så det blev en Ascasso Duo(to kedler) steel som på billedet. Den koster 6000 kr. hos kaffemekka. Jeg har så lige købt maskinen her over som erstatning for den ellers udmærkede gamle.

 

Kværnen skal man ikke underkende. Der er mange muligheder. Men de der blenderkværne dur altså ikke. Bønnerne bliver for varme og der er ikke kontrol nok over den kværnede kaffes grov/finhed. Jeg har Malkönig vario. Den er suveræn. Andre larmer mere
Tamperen. Stamperen. Der er mange lækre og smarte. Jeg har en Ascasso med indbygget fjedder. Der skal 15 kilo till at trykke den ned. Så trykket er altid på 15 kilo. Sådan. Det kan alle finde ud af.
Knockbox. Der skal en box til at slå kaffen ud i. Jeg har en med integreret stampemåtte. Det er reelt et stykke gummi man kan sætte bryghåndtaget på mens man trykker med de 15 kilo. Beskytter bordpladen!!

Skrmbillede 2014-09-21 kl. 12.34.09 Skrmbillede 2014-09-21 kl. 12.33.36
Skrmbillede 2014-09-21 kl. 12.33.18

 

Hvor fint skal man kværne? Gennemløbstiden bør være ca. 25 sekunder. Er kaffen for tynd efter det, er der kværnet for groft. Vandet suser forbi bønderne. Er der næsten ikke noget i koppen, er der kværnet for fint. De stopper nærmest filtret.
Rengøring. Det hele skal holdes rent. Steamerrøret skal tørres af og hver gang blæser jeg det lige igennem med klud for enden. Gruppen skal også lige holdes øje med. 1 gang om ugen bliver der lige tørret af og renset. Ca 1 gang om måneden vasker jeg bruseren i gruppen.
Afkalkning sker ca hver tredie måned. Vi har på anbefaling skiftet til vand fra Aldi. Harilds kilde. Der er næsten ikke kalk i. Det er godt for både maskine og os.

Vi køber kaffe hos Kaffemekka. De er seriøse mht. ristning. De har en sindsyg avanceret rister. Det er den eneste i Jylland. De rister til DM i Barista. En anden ting er at de rent faktisk kan levere inden for rimelig tid. Mange har rimelig lang leveringstid. Så har de ikke lige ristet de bønner man lige bestiller. En sidste ting: De er flinke!