Mac
Ja ja, jeg bruger computere fra Apple. Siden 1994 faktisk.
Det er ikke så meget pga hardwaren. Bevares den er da som regel solid og stabil. Men den egentlige grund er softwaren. Den er nemmere og mere enkel synes jeg. Jeg skal ikke bruge ret mange ressourcer for at have et optimalt system kørende.
Deres hardware er gennemtænkt designet fra inderst til yderst. Det er der ikke mange der tænker på. Men under huden er der lagt op til en lean konstruktion. Korte symmetriske datamotorveje der gør at tingene foregår så hurtigt som muligt. Softwaren kender al hardwaren betyder bedre ydelse generelt.
Mange siger at computerne er dyrere end andre PC’er. Måske ser det dyrt ud i købsøjeblikket, ja. Sammenlign så hvad der ligger af software på computeren og hardwaren i øvrigt.
Ser man på hvor lang tid en Mac er i brug og driftsomkostningerne i øvrigt, er det et fornuftigt køb. Det er ikke unormalt man i en virksomhed har en Mac kørende i hvertfald seks år, for senere at sætte den til mindre krævende opgaver. Så den har ofte et langt liv. Den vi bruger hjemme i firmaet er fra 2008. Den kører fint og viser ingen tegn på svaghed.
Mange mener at æbleverdenen er meget lukket og snæver. Måske for nogle. Men spørg dig selv hvordan så mange mennesker kan få deres digitale verden til at hænge sammen med deres maskiner. Næppe fordi de vil bindes på hænder og fødder. Snarere fordi de oplever helhedstænkning og transparent teknologi som fungerer fra det øjeblik produktet pakkes ud.
Det er en hårdfør myte at MacOS er lukket. Den lever i bedste velgående. Men Apple er IKKE lukket. Apple mail læser fra alle disse typer mailprogrammer. Det kan man da ikke kalde lukkethed. Det samme med adressebogen. Den snakker sammen med alle de andre standarder. Det gør dine bookmarks også. Har dine kollegaer Wordfiler kan en Mac vise dem uden at have programmet Word. Det kan windows vist ikke en gang selv. Har du Android telefoner kan de sagtens se maccens data og du kan synkronisere. I et netværk snakker både Mac og PC lystigt sammen. En PCformateret disk kan sagtens læses af en Mac. Men en PC kan ikke se en macformateret.
Så hvem er det egentligt der er lukkede. Der er så mange eksempler på ting du kan med en mac, men ikke kan på en PC. Så hvorfor begrænse sig?
Gennemgang af forskellige muligheder
Den mobile
Macbook Pro her er standardløsningen 15” udgaven. Alle bør vælge den matte og højtopløselige skærm.
Macbook Pro er noget mere kompakt i 13” udgaven. Samme kræfter, bare mindre. Stadig fleksibel mht. harddiskudskiftning.
Macbook Retina
Meget lækre maskiner. Dejlig næsten refleksfri skærm. Eneste hage ved dem er at man ikke senere kan sætte mere ram i eller større lagerplads. Det skal købes fra start. Har man specielle behov kan man købe de dyrere modeller med større grafikkort og større procesorer. De er superkraftige og kan virkelig levere varen selv om de er i en lille indpakning
Macbook air er den ultra kompakte løsning. Dem der har en, er glade. Ikke så fleksibel mht. harddiskudskiftning. Men Macsales har en løsning. I øjeblikket har de ret lavtopløselig skærm. De helt nye Airs er ret kraftige faktisk.
iPad
Man kunne jo overveje om en iPad egentligt ikke kunne løse ens behov. Har man en gammel Mac, kunne man beholde den og bruge den når det bliver absolut nødvendigt en gang i mellem. Meget af det computere bruges til i dag kunne ligeså godt laves på en iPad….
Den stationære
Mac mini er den økonomiske løsning. Den kan mere end man tror. Masser af kræfter. Nyeste udgave har USB3 og en solid processor. Kan rumme 16GB ram. Et lille kraftværk. Vi bruger dem i rå mængder på skolen. Køb den store med i7processor. Så er du dækket godt ind
iMac 21,5” For en fotograf er det en elendig skærm. Men sæt en kvalitetsskærm på og fyld op med ram. Den er jo smart at se på. Men husk at ram skal her købes sammen med maskinen. Du skal fra start vælge hvor stor harddisk du har brug for. Der kan ikke eftermonteres en større. Kan umiddelbart ikke sættes i senere uden at splitte maskinen ad
iMac 27” er den gode løsning. Det er i virkeligheden en monstermaskine med en KÆMPE skærm. Har man som fotograf svært ved den blanke og meget lysstærke skærm kan man også her sætte en ekstra god Eizo på og du har et kraftværk. Du skal fra start vælge hvor stor harddisk du har brug for. Der kan ikke eftermonteres en større. Den nye model har en blank skærm der IKKE reflekterer. Ikke dumt?
MacPro. Tjah. Kun hvis du har brug for fleksibilitet i forhold til ekstra kort og harddiske. Har selv en fra 2008. Er opgraderet med Ram og hurtige diske med mere. Så den følger stadig med. selv om den jo egentligt er lidt gammel. Se mit blogindlæg om den nye her.
Advasel mht. blanke skærme: De af mine elever der har en blank skærm er alle blevet snydt lidt i belledrediggeringen af den blanke skærm. De synes farverne er lækre, kontrasten er fin og sortniveau er godt. På alle andres skærme og på print er det dog fladt og gråt og ikke den farvemætning man troede det skulle have. Dette er noget man som fotograf skal være opmærksom på!!
Musik i det digitale hjem.
Så er der lige det med musik og lignende. Vi har hjemme en airport express i køkkenet og i det ene børneværelse. I stuen og i Thomases værelse har vi en AppleTV. De er hver især sluttet til et lydanlæg. Det betyder at vi kan spille musik fra vores iPhones, computere eller iPads til disse enheder.
Alle CD’er er digitaliseret og ligger på en macMini i kælderen. Alle i familien kan se alt musikken. Alt musikken kan så spilles i alle rum vha. app’en Remote.
Det lyder dyrt. Men er det egentligt ikke. En express koster 700 kroner. Som du kan se, kan der sættes en printer til også. Så kan alle printe trådløst.
En AppleTV koster 849 kroner. Så kan du også streame billeder og film fra din iPhone og iPad op på fjernsynet, hvis mange skal se på samme tid. Med den kan du leje film over nettet. Har du en USA AppleID er det meget billigt og med lidt hekseri kan du se Netflix for ca 30kr om måneden.
Sammenligner man prisen med Sonos er det langt billigere, og du kan selv vælge hvor stort lydanlæg du vil have.
Libratone
En retning man kan kigge i er det danske Libratone. Det har integreret airplay. Skal man have et stereoanlæg er der her muligheder for en suveræn soundbar. Stereoanlæg!! En model med håndtag som nemt kan flyttes rundt fra rum til rum. Den lille zip, som er med batteri og derfor mere transportabel. Alle har SUVERÆN god lyd.
Audio Pro
Deres lidt mere stationære løsninger byder på rigtig hifilyd og er meget kompakte. De forskelige modeller kan modtage kabel, bluetooth, optisk og wifi. Meget meget godt!!